Tätä omaa sivua autoimmuunisairauksista on toivottu, jotta mahdollisimman moni löytäisi tietoa. 
(Tämä sivu on päivitetty selkeämmäksi 12/18. Edellisellä sivulla on käynyt niin eläinlääkärit kuin muutkin koiraharrastajat, ulkomaita myöden. Tulossa on jossain vaiheessa myös englanninkielinen sivu)


AUTOIMMUUNISAIRAUKSISTA yleisesti:


"Autoimmuunisairaudet liittyvät yksilön puolustusmekanismeihin. Autoimmuunisairaus tuhoaa virheellisesti yksilön omia kudoksia ja siihen liittyy usein perinnöllinen alttius. Autoimmuunisairauksia on lukuisia.
Koirien autoimmuunisairauksiin kuuluvat yleisimpinä allergiat, atopiat, kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, Addisonin tauti, trombosytopenia, immuunivälitteinen hemolyyttinen anemia, reuman kaltaiset sairaudet, autoimmuuni aivokalvontulehdus ja erilaiset suolistosairaudet."

(suora lainaus
Hannes Lohen johtaman koirien geenitutkimuksen autoimmuunisairauksien sivustolta) 

Valitettavasti autoimmuunisairaudet ilmentyvät usein vasta myöhemmällä iällä (4-7v).
Ikävää sinänsä, koska koiraa (tai sisaruksia) on mahdollisesti ehditty käyttämään jo jalostukseen.
 
Koiralla voi olla erilaisia herkkyyksiä/oireita pitkälläkin aikavälillä, ennen kuin jokin selkeämpi oire on ilmennyt ja sitä kautta autoimmuunisairaus on "saatu kiinni".
Vaihtoehtoisesti jokin stressi koiran kehoon (esim pennutus, leikkaus, vaikea suolistoloinen) voi "aktivoida" autoimmuunisairauden.  


Autoimmuunisairaudet periytyvät, vaikkei niiden suoraa periytyvyyttä ole vielä saatu tutkimuksilla selville.
TOKI, jos AI-sairaan koiran jälkeläisiä on ehditty käyttämään jalostukseen, on näiden jälkipolvella todettu esiintyvän runsaammin AI-sairauksia.  
LISÄKSI jalostuksellisesti huomioitavaa on "tietyn kaavan mukainen periytyvyys" ELI
sairaan koiran sisarusten jälkeläisillä on myös todettu autoimmuunisairauksia. 

Esimerkiksi trombosytopeniaa sairastavan koiran sisaruksen jälkeläiselle voi tulla sama sairaus TAI jokin muu autoimmuunisairaus esim addison, kilpirauhasen vajaatoiminta, SLE, SLO, allergiat (usein myös autoimmuuniperäisiä), IBD (laihuus ja yliherkkä vatsa/selittämättömiä ripulointeja) jne, jopa steriliteetti voi olla autoimmuuniongelmasta johtuva (näitä on muutamia esiintynyt mm tollereilla).

Edellä mainitun kaavan lisäksi mm tollereilla on havaittu, että alttius sairauteen tulee usein sairaan koiran molemmin puolin kaukaakin, harvemmin vain toiselta puolelta sukua, vaikka näitäkin tapauksia on (vai onko jokin tieto jäänyt löytymättä?). Ja jostain syystä nartuilla on todettu enemmän autoimmuunisairauksia kuin uroksilla.



Juuri tuon edellä mainitun "kaavan" vuoksi kannattaisi miettiä,
* Jos suunnitelmissa olevan pentueen molemmin puolin (kaukaakin) tulee AI-riskiä, niin voisiko valita koiralle toisen ehdokkaan?

* onko ylipäätään järkevää käyttää AI-sairaan koiran täyssisarusta jalostukseen - käyttäisitkö jos AI:n tilalla lukisikin epilepsia? -> Bordercollieilla on laaja populaatio, joten tarvitseeko "jokaista koiraa" käyttää jalostukseen?
* Ja sanomattakin taitaa olla selvää, ettei pentuetta kannata suuren riskin vuoksi linjata koiraan, joka esiintyy useamman AI-koiran sukutaulussa…
Toki jokainen uroksen/nartun omistaja tekee itse jalostuspäätökset, mutta toivon avoimuutta ja vastuullisuutta tässäkin asiassa - henkilö voi sitten itse päättää ostaako pennun tai käyttääkö jotain koiraa jalostukseen.



Tällä hetkellä AI-sairaudet eivät ole suuri riski bordercollieilla, mutta ei myöskään harvinainen! AI-sairauksia ei kannata silti vähätellä. Välinpitämättömyydellä ja turhia riskejä ottamalla saamme tämänkin inhottavan sairauden tulevaisuudessa riesaksemme, ocd:n ja epilepsian lisäksi.


* Olen ollut yhteydessä Hannes Lohen tutkimusryhmään näistä autoimmuunisairauksista.
Ottavat sinne toki vastaan verinäytteitä, mutta eivät tee tällä hetkellä aktiivista tutkimusta näiden suhteen. Ovat tutkineet aikanaan tollereiden osalta hyvinkin aktiivisesti, mutta mitään läpimurtoa asiasta ei ole toistaiseksi saatu.*


Linkki Lohen tutkimusryhmän sivuille: https://www.koirangeenit.fi/projektit/tutkimusprojektit/autoimmuunisairaudet/


*********************************


OMAKOHTAISIA SURUJA
Autoimmuuni-asia on valitettavasti koskettanut meitäkin...


Elokuussa 2016 tuli "aivan puskista" tietoon Cheron siskon Tildan (Charisa) sairaudet.
Tildalla on autoimmuunisairaus (IMT = trombosytopenia) sekä myös operoitu vajaan vuoden ikäisenä OCD (kyynärä) sekä molemmin puolin luksoiva polvi - ei traumaa taustalla.
(*Tilda lopetettu 13.9.2018*)


Chero poistettiin jalostuskäytöstä samantien, koska meidän mielestä oli/on turha jatkaa autoimmuunisairauksien mahdollista leviämistä.

Kerroimme välittömästi Tildan esille tulleista sairauksista Cheroa käyttäneille kasvattajille
pentueet: Weekasi 1/2011, Quicket 4/2013, Covateco 6/2013 ja Pikkupaimen 9/2015, 2/2016


Onneksi olimme tehneet päätöksen Cheron jalostuskäytöstä poistamisesta - narttukyselyitä nimittäin tuli...
Sillä loppuvuodesta 2016 sitten tämä ikävä "kaava" osui kohdalle!

Voi surkeus… Olen niin surullinen ja pahoillani kaikkien osallisten puolesta L

Cherolla on tällä hetkellä useampi AI-sairas jälkeläinen: 
* Manta (Weekasi Light My Fire) - trombosytopenia
* Halla (Pikkupaimenen Snowball Effect) - autoimmuuniperäinen allergia
* Roosa (Pikkupaimenen Madrid) - addison
* Rae (Pikkupaimenen Milano) - haiman vajaatoiminta
   (* tiedot julkaistu omistajien luvalla*)



Edellä mainittujen riskien vuoksi jalostuskäytöstä on myös poistettu:
* Cheron poika Redi (Weekasi Limited Edition, Mantan veli)
  Redillä on 3 pentuetta.
* Cheron siskon Indyn (Chumani) jälkeläinen Win (Demzina's Wind Of Change)
  Winillä on yksi pentue, jota ei tulla Brainheart -kasvattajan toimesta käyttämään jalostukseen.
* Cheron tyttö Spica (Pikkupaimenen Snow Flow Magical)
  Sijoitussopimus on purettu jo ennen pentusuunnitelmia taustalla olevien riskien vuoksi. Myöskään omistaja ei tule käyttämään Spicaa jalostukseen.

   (
* tiedot on julkaistu omistajien luvalla*)


Saimme myös tiedon Cheron toisen siskon Chilin (Cheyenne) omistajalta, että Chilillä oli allergiaa ja hiivaa tassuissa. 4-vuotiaana Chili alkoi laihtumaan erittäin paljon, tilanne rauhoittui hetkellisesti usean ab-kuurin johdosta, kunnes sen maksa ja mahdollisesti myös munuaiset pettivät äkillisesti. Chilin silmien valkuaiset olivat keltaiset, uloste veristä/mustaa ja vatsalaukkuun oli vuotanut  runsaasti verta. Chili jouduttiin lopettamaan vain hiukan päälle 4-vuotiaana.
* tieto julkaistu omistajan luvalla*


Tarkemmin pengottuani (julkisia lähteitä) on ilmennyt, että Cheron isä (Xanadu Spirit vom Skuddenhof) on kahdeksan (8) AI-sairaan koiran sukutaulussa 1.tai 2:ssa polvessa (tällä hetkellä tiedossa olevat).



***************************


KIINNOSTUS SELVITTÄÄ ENEMMÄN JA SITEN AUTTAA ROTUA...


Netin sekä useiden yhteydenottojen kautta on tullut ilmi useita autoimmuunisairaita bordercollieita.
AI-sairaiden bordercollieiden listan teko on aloitettu, mutta se on varmasti vielä kovinkovin vaillinainen…


Lista ei toistaiseksi ole julkinen, mutta se tullaan julkistamaan jossain vaiheessa. Listaan kertyneiden tietojen osalta tullaan tekemään yhteistyötä SBCAK ry:n kanssa.



Mikäli koirallasi on diagnosoitu autoimmuunisairaus TAI olet huomannut julkisena (blogi tms) tiedon jonkun muun bc:n AI-sairaudesta, otan tiedot mielelläni vastaan lisätäkseni ne listaan.
* Ilmoitathan koiran kennelnimen (tai rek.nron) ja diagnoosin
* Jos koira ei ole omasi, laitathan myös linkin mistä tieto löytyy julkisena



Yhteydenotot:
magicaljoy.bordercollies(AT)gmail.com tai facessa yksityisviestillä (Pia Viljamaa)