Pentue, jota olin niin odottanut..... pentue, josta monen piti saada uusi rakastettu perheenjäsen ja harrastuskaveri...

14.6.2017 Sofie synnytti 5 pentua, mutta suruksemme viidestä pennusta vain yksi uros tuhisee tällä hetkellä pentulaatikossa.

Ensimmäinen pentu oli syntyessään eloton ja sitä yritettiin elvyttää tuloksettomana. Toinen pentu syntyi elossa ja hyvin virkeänä, vaikkakin oli mielestäni kovin pieni 258g (ennen tätä pienin kasvattini on ollut syntymäpainoltaan 402g). Kolmas pentu oli selvästi kuollut useampi päivä aiemmin. Sofie synnytti nämä kolme pentua helposti ja vain kuudessa minuutissa.
Tämän jälkeen Sofie piti taukoa, mikä on ihan normaalia. Omaan intuitioon oli luotettava, kun tuntui ettei kaikki kuitenkaan ollut ihan hyvin... Lähdimme eläinlääkäriin, vaikka ensin sinne soitettuani neuvottiin odottamaan alkusynnytyksen oltua niin helppo. Tiesin tiineysröntgenin perusteella, että kaksi oli vielä tulematta. Uuden röntgenin mukaan kohdussa näkyi kuitenkin vain yksi pentu. Tässä vaiheessa epäilyni vain vahvistui siitä, ettei kaikki todellakaan ollut hyvin...

Eläinlääkäri vielä pohti, että voisimme kuitenkin lähteä kotiin synnyttämään, kun alkusynnytys oli sujunut hyvin ja reippaasti.... Lopulta kuitenkin tehtiin päätös ja Sofie sektioitiin - 2 kuollutta pentua, joista toinen vast'ikään kuollut ja toinen, mikä oli kuollut reilu viikko takaperin ja jo mätääntymässä (siksi ei näkynyt enää rtg kuvassa).
Kohtu oli täynnä mömmöä ja osittain mätää - muutoin kohtu oli hyvässä kunnossa. Selvää oli, ettei ainakaan tuo mätääntymässä ollut pentu olisi enää tullut ulos normaalisti syntymällä, sektio oli siis ainut vaihtoehto.

Kuolleet pennut lähti Eviraan tutkittavaksi, aikanaan sieltä saa jonkinlaisen vastauksen - kertooko se sitten mitään varsinaista syytä tapahtuneelle, sen näkee sitten...
Miksi näin kävi? Mielipiteitä ja ajatuksia on varmasti monia... Olen keskustellut muutaman eläinlääkärin kanssa sekä muutamien todella pitkään kasvattaneiden kasvattajien kanssa tapahtuneesta. Suurin osa mielipiteistä on sen kannalla, että mätänemisvaiheessa oleva pentu on "myrkyttänyt" / "sotkenut" kohdun normaalitoiminnan, minkä vuoksi muut eivät ole saaneet tarpeeksi ravintoa ja ovat siksi menehtyneet. Joskus vain käy näin....


Rankka kokemus, jota en kyllä toivo kenellekään kasvattajalle! Onneksi saimme edes yhden pirteän pennun! <3

Sofie on loistava pikkumamma ja on hoitanut ainokaistaan hyvin alusta saakka. Huomenna 3 viikkoa täyttävä pikkumies "Cheek" kasvaa ja kehittyy kovaa vauhtia <3 Silmät ovat auki ja pienet piraija-hampaat ovat puhjenneet jo ikenien läpi. Cheek harjoittelee aktiivisesti leikkimistä ja on motorisesti hyvin kehittynyt - kävelee jo kaatuilematta! Ja tottakai kaikki uusi kiinnostaa! Ihana penneli!  :)

Lämpimät Kiitokset Tiina ja Katja <3 <3
En löydä tarpeeksi suuria sanoja kiittämään <3

Kiitos myös Joanna ja Suvi <3


Kiitokset tuesta ja kauniista sanoista niille kaikille, jotka ovat myötäeläneet kanssani <3


***muoks. 24.7.2017 / Evirasta saadun lausunnon mukaan yhdelläkään pennulla ei todettu mitään sellaisia muutoksia, mitkä olisi selittäneet niiden menehtymisen ennen syntymää.
Eli meillä on käynyt ainoastaan järjettömän huono tuuri :( Jos jotain positiivista tästä huonosta tuurista pitää keksiä, niin olen tyytyväinen ettei kuolleilla pennuilla ollut mitään vikaa. ***